Windows XP

XP
De laatste weken ontvangen wij veel ongeruste vragen over de beëindiging van het nog veel in gebruik zijnde besturingssysteem Windows XP van Microsoft. Om u hierover te informeren en wellicht gerust te stellen, citeren we hieronder een correspondentie (de naam is om privacyredenen gefingeerd).

 

Vraag

Beste Maarten,
Ik, als blond paardenmeisje met weinig verstand van computers, schrok toen ik het volgende bericht in de krant las.
Per dinsdag 8 april aanstaande stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows XP.
Alleen al in Nederland draaien nog één miljoen computers op dat besturingssysteem, waaronder die van veel bedrijven.
Mijn werkcomputer (thuis) zit hier dus ook op, betekent dit gevaar, kan ik gewoon blijven e-mailen en Internetten? Of dient er z.s.m. een nieuw besturingssysteem op te komen, echter je kunt je voorstellen dat, nu ik middenin de organisatie van (….) zit, dat ik nu mijn computer even niet kan uitzetten. Zo blond als ik ben, zal ik mijn Internetbankieren per heden vanaf mijn privé-computer doen.
Graag even jouw advies/mening hoe nu verder.
Gr. Jans

 

Antwoord

Dag Jans,
Je zou ook geblondeerd kunnen zijn en in werkelijkheid een andere haarkleur kunnen hebben want je bent verre van de enige die opschrikt bij “het einde van XP”. Van diverse kanten ben ik al benaderd met vergelijkbare vragen. Samengevat is mijn antwoord aan jou: Geen paniek en gewoon je gezond verstand (blijven) gebruiken. Onder die randvoorwaarden kun je XP gewoon blijven gebruiken.

Ad 1: Laat je niet gek maken door bijvoorbeeld berichten in de media. Ik zal hierna kort de situatie verduidelijken. Als jouw computer de minimaal noodzakelijke beveiliging heeft van een antivirusprogramma’s en een firewall, is dat voor een gewone gebruiker voldoende.
Ad 2: Wees bewust van je handelen op de computer, met name op internet, maar overdrijven hoeft ook weer niet. Als je geen rekening hebt bij de ING, kun je, nee, moet je, e-mail of berichten daarover bij voorbaat negeren. Evenzo als je fantastische aanbiedingen krijgt over jouw datingsites of jouw medicijnen terwijl je geen idee hebt waar het over gaat. De ondersteuning van XP stopt maar dat besturingssysteem blijft gewoon doordraaien. Alleen worden er geen updates meer uitgebracht waarmee grote of kleine fouten in het Windowsbesturingssysteem XP niet meer gerepareerd worden. Er zullen best wel bijvoorbeeld werkeloze Oost-Europeanen zijn die erop azen om via die lekken computers met XP te hacken. Maar zou jij zo’n interessant doelwit zijn? Als je je beveiligingssoftware maar wel actueel (up-to-date) houdt.

Kortom, voor Micro$oft en andere commerciële partijen is de ophef zeer aantrekkelijk maar dat wordt schromelijk overdreven naar mijn mening. Misschien is dit vloeken in de kerk maar voor narMar staat een eerlijk en onafhankelijk advies voorop. Zo doet ons de volgende ontwikkeling ook de tenen krommen:
Bij de overheid draaien veel (desktop)computers (PC’s) nog op XP dus heeft de overheid voor miljoenen een contract afgesloten met Micro$oft dat voor haar wel XP-updates beschikbaar blijven (komen). De gemeentelijke overheden vallen daarbuiten dus daarvoor zal de belastingbetaler wel op mogen draaien (middels migratietrajecten die dan ongetwijfeld weer zullen uit-, zo niet mis-, lopen).
Als je nog vragen hebt, dan laat maar weten. Ik hoop dat ik je onrust weg heb kunnen nemen.

Gegroet,
M@@rten.

N.B. Natuurlijk biedt een nieuwe computer ook een oplossing en kan dit tevens andere voordelen met zich meebrengen. Dit moet echter geen impulsieve beslissing zijn want de (vaak tijdrovende en/of veel irritatie oproepende) nadelen worden vaak onderschat. Daarover een andere keer meer.